Geen gewiebel & geluid

Voordat u een wasmachine in gebruik gaat nemen, moet u altijd controleren of uw wasmachine waterpas staat. Als de machine niet waterpas staat dan is de kans groot dat uw machine gaat wiebelen tijdens het centrifugeren. En dat gewiebel kan ervoor zorgen dat er veel geluid (lees: herrie) ontstaat.

Het gevaar van een te hoge afvoerslang

Zorg ervoor dat de aansluiting (pvc-buis) van de waterafvoer niet hoger wordt geplaatst dan de hoogte van de wasmachine zelf. Als de afvoerslang te hoog is dan kan de afvoerpomp in de wasmachine het water er niet uit pompen. Zodra de pomp stopt met pompen, valt al het water dat in de slang zit weer terug in de pomp. Het gevolg: de wasmachine kan het water niet wegpompen, waardoor het wasprogramma stopt.

Het mysterie van de (blauwe) waterstop

U kent hem vast wel, de blauwe, losse waterstop. Deze wordt vaak op de gedraaid en daarop wordt dan weer de wasmachineslang bevestigd. Deze waterstop gaat echter heel vaak stuk. En als die losse waterstop defect is dan komt er geen water meer in de wasmachine, waardoor het lijkt alsof de machine kapot is. Dit is dus vaak niet het geval. Als u deze losse waterstop verwijdert en de wateraanvoerslang van de machine rechtstreeks op de waterkraan zet (en de kraan opendoet) dan werkt de wasmachine meestal gewoon weer. De losse waterstop is behalve onbetrouwbaar, ook totaal overbodig. De wasmachine zelf heeft namelijk een waterstop die ook nog eens van veel betere kwaliteit is gemaakt.

Babysokken kwijt?

Kleine kledingstukken, zoals bh’s, strings en babysokken kunnen nogal eens kwijtraken in de wasmachine. Kleine kledingstukken komen tijdens het wassen eenvoudig tussen de trommelrand en de rubberen manchet in. Vervolgens komen ze onder de trommel, in de kuip terecht. Dat kan ervoor zorgen dat uw gehele trommel vastloopt of dat er geen water meer uit de trommel naar de pomp toe kan komen. Gebruik daarom altijd voor kleine kledingstukken een waszakje.

Of je doet de waterkraan aan…

Doet uw wasmachine het ineens niet meer? Check dan of iemand niet per ongeluk de toevoerkraan heeft dichtgedraaid. Als de kraan voor een deel of in zijn gehaal niet open staat, krijgt de machine onvoldoende water en doet hij niets meer. Is kraan wel open, maar doet de machine niets? Koppel dan even de aanvoerslang los, zet een emmer onder de kraan en draai de kraan helemaal open. Gebeurt er niets? Dan is de kraan zelf kapot.

Er gaat niets boven een Miele

Wist u dat de beste tweedehands wasmachine die er bestaat een oude Miele wasmachine is? De machines van Miele series 700, 800 en 900 zijn sterk en dik gemaakt en kunnen nog makkelijk tientallen jaren mee (ok, u moet dan wel om de zoveel tijd de koolstofborstels en de schokbrekers vervangen). Tegenwoordig worden de machines van veel dunner materiaal gemaakt en er zit veel meer elektronica in. Daardoor is het praktisch onmogelijk dat een recente wasmachine nog tientallen jaren meegaat. Over het algemeen is het binnen 1 à 4 jaar na de garantieperiode wel gedaan met deze machines.